2012. április 18., szerda

Negatív hozam?

Bizonyára sokan bepánikolnak manapság, amikor meglátják a magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztári értesítőikön, hogy a pénztár nemhogy nem gyarapította a nyugdíjalapjukat, hanem egyenesen apasztotta. Azaz negatív hozam keletkezett.
Felmerül a kérdés: ez hogyan lehetséges?
Nos, ha nem tőzsdézel, viszont van nyugdíjpénztári számlád, akkor mégiscsak tőzsdézel valahogy, ha nem is közvetlenül.

Mert a nyugdíjpénztárak bizony nem bankbetétekben tartják a pénzedet, mert azon nem tudnának megfelelő hozamot biztosítani a nyugdíjadhoz, hiszen a bankbetétek kamata nagyon alacsony, elvinné az infláció a gyarapodást. Hanem, attól függően, hogy mit választottál (biztosan emlékszel, hogy nemrég kaptál egy kérést, hogy válassz magadnak portfoliót), befektetik a pénzedet. Vagyis, vásárolnak a nevedben, a részedre részvényeket, állampapírokat, kötvényeket. (Amiknek az árváltozási kockázatát te viseled azáltal, hogy a pénztár tájékoztatott róla a választáskor - feltételezve azt, hogy van némi jártasságod a pénzügyekben...) Ezeket az értékpapírokat pedig valószínűleg a tőzsde közreműködésével szerzik be - mivel a tőzsde az a helyszín, ahol ilyeneket lehet kapni, a sarki boltban hiába keresnék. Márpedig a tőzsdén mostanában, a pénzügyi válság miatt lementek az árak, nagyon olcsón lehet mindenhez hozzájutni, ami azt jelenti, hogy a te papírjaidnak is lement az értéke. És ezt az értékcsökkenést a számvitelben ki kell mutatni!




Még egyszerűbben:
Ha veszel 10 TV-t X Ft/db áron, akkor a TV-id összértéke 10X lesz.

Ha a TV-k ára megváltozik, mondjuk (X-10)-re, akkor nem mondhatod azt, hogy a TV-id értéke 10X a jelen pillanatban, mert ez hazugság lenne, nem tudod eladni őket ezen az áron, nem kapsz értük annyit. Ezért köteles vagy a veszteségedet tudomásul venni, és kimutatni a számításaidban, hogy a TV-id 10*(X-10) értékkel bírnak. Ez a kockázatvállalás.



Jó hír, hogy természetesen, ha az ár újra felmegy, azaz elmúlik a válság (mert egy válság sem tart örökké), akkor a növekedést is be kell kalkulálnod.
Mert az emelkedés nem örök. Kell, hogy legyenek lefelé tartó szakaszok is. Mégis, hova növekedjen örökké az érték, a Holdba?

Neked milyen tapasztalatod van ilyen téren?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése