2012. február 21., kedd

Az adatbázis

Most kirándulunk egy kicsit az informatika világába, de ígérem hasznos lesz, mert a modern gazdaság elképzelhetetlen milliónyi gazdasági adatbázis nélkül. Gondoljunk csak az APEH-ra... A frász kerülget minket, ha valamit félrekezelnek az adatbázisukban, és fizetési felszólító levelet küldenek nekünk, noha egyáltalán semmilyen tartozásunk nincs az állambácsival szemben.
Tehát: az adatbázis, az adatok bázisa, tehát valamiféleképpen rendezett adatok halmaza.
Az adat: különféle információk. Embereket tekintve adat lehet például:
  • a név,
  • a személyi igazolvány szám,
  • az e-mail cím,
  • a gyerekek száma,
  • a gyerekek neve,
  • stb.


Ezeket az adatokat különféle szempontok szerint rendezni kell, hogy át lehessen őket látni, lehessen őket kezelni. Találkoztál már olyan számítógépes programmal, alkalmazással, amelyikben tudnád őket tárolni?
Szerintem kezdetleges formában erre a legjobb valamilyen táblázatkezelő. Itt az oszlopokban tárolhatjuk az információfajtákat (a fenti felsorolás mindegyike egy-egy oszlopba kerül), a sorokba pedig tölthetjük az egyes emberek adatait. (Szakmailag ezt úgy hívják, hogy egy ember adatai az adatbázis egy rekordja, az egyes információk az emberről pedig a rekord mezői.)
Így fog kinézni:

Név SZIG E-mail Gyerekek száma
Bödön Ödön egasgy bodonodon@email.com 3
Mucsa Luca 83gtasbg mucsaluca@mail.hu 5

Itt a problémás adat a gyerekek neve, hiszen ez olyan adat, amelyikből egyik embernél több van, a másiknál kevesebb, attól függően, hogy hány gyerekük van. Hogyan fogjuk ezt kezelni, hány oszlopot (mezőt) vegyünk fel neki? A megoldás az, hogy ekkor a neveket egy másik táblában tároljuk, és a két tábla közötti kapcsolatot a személyi igazolvány szám fogja jelenteni (mert az teljesen egyedi, nem lehet belőle kettő egyforma, úgynevezett kulcsmező). A másik tábla így fog kinézni:

SZIG Gyerek neve
egasgy Bödön Kati
egasgy Bödön Mari
egasgy Bödön Klári
83gtasbg Mucsa Era
83gtasbg Mucsa Éva
83gtasbg Mucsa Panna
83gtasbg Mucsa Roland
83gtasbg Mucsa Robi

Az első táblában azt látjuk, hogy Bödön Ödönnek három gyereke van, az ő személyi igazolvány számához három sor tartozik a második táblában, azok az ő gyerekeinek a nevei. Ugyanígy Mucsa Lucánál: öt gyerek, öt sor a másik táblában.
Itt rögtön a mély vízbe ugrottunk, hiszen máris két, egymással összekapcsolt táblát mutattam be. De remélem, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy az adatbázis általában egymással összefüggő táblázatok sokaságából áll.

Kellemes tanulmányozást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése